Evenementen

Cultureel centrum De Groene Zwaan organiseert een breed aanbod aan evenementen. Concerten, lezingen, films, voorstellingen, markten, tentoonstellingen etc. Hieronder ziet u onze bevestigde voorstellingen en kunt u kaarten bestellen.

sep
30
za
Kick-off Crowdfunding: Ik geloof erin!
sep 30 @ 20:00 – okt 1 @ 01:00
Kick-off Crowdfunding: Ik geloof erin! @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Start crowdfunding: De Groene Zwaan in een nieuw verenpak

Onze witte kerk, het Paradiso van de Polder. Wat is ze mooi. En wat is ze toe aan een opknapbeurt. En niet een kleine, een zwaanzinnige! De 3 monumentale panden van De Groene Zwaan in De Rijp, de voormalige Lutherse kerk, de pastorie en consistorie, zijn dringend aan een restauratie toe. Maaike Bosma en Jeanneke Scholtens, beide oud-zwaanhangers, gaan ervoor. Samen zetten zij een crowdfundingsplan op, om De Groene Zwaan een nieuw verenpak te geven, met de steun van het publiek. De actie loopt van 1 oktober tot en met 9 november en gaat 30 september van start met een crowdfundingsavond.

 Financiën

Het bestuur van De Groene Zwaan is al sinds 2014 bezig met de voorbereidingen van de restauratie. Er is een inspectierapport gemaakt door de Monumentenwacht, er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente en de provincie voor subsidies, er zijn diverse fondsaanvragen gedaan en er is een restauratieplan gemaakt. De stichting zal natuurlijk zelf ook een bijdrage leveren. Alle seinen staan dus op groen. Er is 400.000 euro voor de gehele restauratie nodig. De crowdfunding zal 10% van dit bedrag beslaan: 40.000 euro uit draagvlak, de regio, het dorp, de Zwaan-lovers, de monumenten-eerders, de cultuurliefhebbers.

 30 september feestelijke crowdfundingsavond

De crowdfundingscampagne start officieel op 30 september, natuurlijk in De Groene Zwaan. Vanaf 20.00 opent zij haar deuren en om 00.00 exact gaat Voordekunst.nl live met de crowdfunding. Mensen die hun steentje willen bijdragen kunnen deze avond een strippenkaart van 40 euro kopen om zo een verrassende reis door het gebouw te maken met in alle hoeken en gaten bijzondere belevenissen, van stoelmassage tot een gedichtje speciaal voor jou voorgedragen, een bierproeverij, een speciale editie van Koppie aan de Keukentafel, een persoonlijke serenade en nog veel meer verrassingen, verzorgd door bekende Rijpers. Het verzamelde geld komt volledig ten goede aan de restauratie.

Ik geloof erin!

De crowdfundingscampagne gaat draaien onder de noemer: Ik geloof erin! Want De Groene Zwaan is van oorsprong een Lutherse kerk en in het voortbestaan van het gebouw geloven wij natuurlijk allemaal! Doe je ook mee? Kom 30 september naar De Groene Zwaan, reserveer gratis op www.degroenezwaan.nl/kaarten, of doe vanaf 1 oktober je bijdrage op www.voordekunst.nl .

Meer informatie: Jeanneke Scholtens, 06-53848540, jeanneke@burozorro.nl

okt
6
vr
Dames- en kinderkledingmarkt
okt 6 @ 14:00 – 20:00
Dames- en kinderkledingmarkt @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Najaarsmarkt 2017:

  • Innemen kleding donderdag 5 oktober van 19:00 – 20:00 uur.
  • Kinder- dameskledingmarkt vrijdag 6 oktober van 14:00 – 20:00 uur.
  • Afrekenen en ophalen opbrengst en niet verkochte kleding zaterdag 7 oktober van 10:00 – 11:00 uur.

LET OP!!!!!

VOOR ALLE INBRENGERS VAN KLEDING IS ER EEN HAPPY HALF HOUR OP VRIJDAG 6 OKTOBER VAN 13.30 – 14.00 UUR. U heeft dan 1e keus.

Als je wilt deelnemen aan de kledingmarkt, ga dan naar hier naartoe.

okt
13
vr
Benedictus
okt 13 @ 20:00 – 22:30
Benedictus @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Ook dit jaar zal Benedictus weer twee voorstellingen verzorgen in De Groene Zwaan. Voor de pauze spelen zij de eenakter “Ada” van Ruud van Ling. De spelers daarvan zijn Cor de Lange, Koos Hoogedoorn, Leonie Stam en Ellen Sanders.

Na de pauze spelen zij twee korte eenakters. De eerste eenakter is “Winkelen” door Elly Hoek en Nicky. Daarna spelen zij “Hondjes”, door Esther Kok en Marion van der Vlugt. Beide eenakters zijn van Jean McConnel.

De voorstellingen beginnen om 20:00 uur en de zaal is om 19:30 uur open. De entree is 10 euro en kaarten kunnen alleen via deze website worden besteld. Klik daarvoor hier.

 

okt
14
za
Benedictus
okt 14 @ 20:00 – 22:30
Benedictus @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Ook dit jaar zal Benedictus weer twee voorstellingen verzorgen in De Groene Zwaan. Voor de pauze spelen zij de eenakter “Ada” van Ruud van Ling. De spelers daarvan zijn Cor de Lange, Koos Hoogedoorn, Leonie Stam en Ellen Sanders.

Na de pauze spelen zij twee korte eenakters. De eerste eenakter is “Winkelen” door Elly Hoek en Nicky. Daarna spelen zij “Hondjes”, door Esther Kok en Marion van der Vlugt. Beide eenakters zijn van Jean McConnel.

De voorstellingen beginnen om 20:00 uur en de zaal is om 19:30 uur open. De entree is 10 euro en kaarten kunnen alleen via deze website worden besteld. Klik daarvoor hier.

 

okt
21
za
Benefiet Concerten
okt 21 @ 20:00 – okt 22 @ 00:00

Het kan u niet zijn ontgaan: De Groene Zwaan wil het pand restaureren. Daarvoor is vanaf 1 oktober  tot en met 9 november een crowdfunding campagne gepland. En wat prachtig nieuws is, dat drie bands zich belangeloos hebben aangemeld om een benefietconcert te geven voor dit mooie doel. Dat gaat plaatsvinden op 21 oktober 2017 en we starten om 20:00 uur. De entree is 15 euro en daarmee ondersteun je natuurlijk De Groene Zwaan bij de restauratie! Wij geloven erin! Jij ook?

De Toon van Mil Band zal een optreden verzorgen. Zij stonden eerder dit jaar al voor een concert in De Groene Zwaan en dat was een ware verrassing. Allemaal eigen nummers, heel muzikaal en met als frontman de naamgever van de band. Ze hebben een prachtige CD gemaakt, “het koekoeksjong” en daarvan zullen ze zeker enige nummers spelen.

http://www.toonvanmil.nl/band.html

 

Processed with Moldiv

The Dustpneumonia Bluesband boden zich gelijk aan om een benefietconcert te geven, toen ze hoorden dat het pand moest worden gerestaureerd. De band stond al twee keer eerder bij ons op het podium. De eerste keer tijdens het Midwinterfeest in 2016. En dat was gelijk een groot succes. Ze spelen heerlijke blues: van Clapton tot Santana en van B.B. King tot aan The Stray Cats. Wij staan al weer te popelen!

The Dustpneumonia Bluesband

De laatste band die vanavond optreedt is Cold Turkey. Hebben zij nog verdere introductie nodig? Winnaars van The clash of the coverbands van België en Nederland 2015/2016. Ze staan binnenkort in het voorprogramma van Miss Montreal en stonden al eerder bij ons op het podium. Het dak gaat er af!

Home

 

 

 

 

 

okt
29
zo
Viering 500 jaar Luther
okt 29 @ 16:00 – 17:30

De Groene Zwaan en de Raad van Kerken Graft – De Rijp presenteren: 500 jaar Luther

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther 95 stellingen spijkerde op de deur van de Slotkapel te Wittenberg. De stellingen waren kritiek op de gang van zaken in de kerk van de middeleeuwen en waren het begin van wat men de Reformatie is gaan noemen. Wat volgde was één van de meest stormachtige perioden in de geschiedenis, die het aanzien van Europa en de wereld definitief veranderd heeft.

In de stellingen wees hij de belangrijkste religieuze beginselen uit zijn tijd van de hand, zoals het vagevuur, het doen van goede werken en het kopen van aflaten als voorwaarden om in de hemel te komen. Voor Luther was de kern van het geloof het gegeven dat je als mens door God al aanvaard en geliefd bent en dat je die liefde niet eerst hoeft te verdienen. Het enige dat men hoefde te doen was daarop te vertrouwen. Zo was er sprake van ‘rechtvaardiging door het geloof alleen’, de kern van Luthers pleidooi.

De Reformatie waarmee Luther een begin maakte, was in de eerste plaats een religieus fenomeen. Maar in een wereld waar religie, politiek en maatschappij één grote kluwen waren, reikten de gevolgen veel verder dan het kerkelijke erf. Wat allemaal begon als een godsdienstige vernieuwingsbeweging, resulteerde al snel in een complex maatschappelijk conflict. Ook het ontstaan van het hedendaagse Nederland is terug te voeren op één van de conflicten die in die tijd ontstonden.

De Reformatie wordt wereldwijd herdacht en met name Duitsland loopt warm voor het jubileumjaar. Er zijn tv-series, documentaires en films op komst, net als bijna tweehonderd tentoonstellingen overal in het land. In de Duitse boekhandel liggen Lutherboeken in grote stapels te wachten op lezers. Bezoekers in typische ‘Lutherstätten’ als Wittenberg, Erfurt en Eisenach kunnen niet ontkomen aan de kerkhervormer. Ook in Nederland wordt al het hele jaar stilgestaan bij 500 jaar Protestantisme, onder andere met diverse websites, zoals www.500jaarprotestant.nl en vele boeken en biografieën die over het onderwerp worden uitgebracht.

De Raad van Kerken van Graft- De Rijp en de Groene Zwaan organiseren op 29 oktober een speciale viering om deze belangrijke gebeurtenis te gedenken. Dat is op zichzelf al bijzonder; een herdenking van 500 jaar Reformatie in een pand dat zonder de rol van Maarten Luther niet had bestaan. Tijdens de viering in De Groene Zwaan zal stil worden gestaan bij de persoon Maarten Luther en zal zijn betekenis voor de Reformatie in historische context worden geplaatst. Daarnaast zal worden stilgestaan bij de betekenis van de Reformatie voor de lokale gemeenschap. U zelf zult de ervaring van 500 jaar Reformatie meemaken door het meezingen van koralen en cantates van Bach verzorgd door het Conservatorium van Amsterdam. Ds. Niels Gillebaard houdt die middag namens de Raad van Kerken een voordracht. U bent van harte uitgenodigd om deze historische herdenking van 500 jaar Reformatie mee te ervaren.

Datum: Zondag 29 oktober 2017

Tijd: 16.00u

Locatie: De Groene Zwaan

Entree is gratis, maar vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is van tevoren aanmelden nodig. Dat kan via www.degroenezwaan.nl/kaarten, of stuur een mailtje naar info@degroenezwaan.nl of bel 0299-671697.

 Ook zullen er twee gespreksbijeenkomsten zijn, waarin het onderwerp ‘500 jaar Luther’ verdiept zal worden: de historische en spirituele achtergrond van de Reformatie, de doorwerking van Luther in de Europese geschiedenis en de relevantie ervan voor onze tijd. De data daarvoor worden later bekend gemaakt.

nov
4
za
Whisky proeverij
nov 4 @ 20:00 – 23:00
Whisky proeverij @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Voor de tweede keer organiseert De Groene Zwaan een whisky proeverij, gepresenteerd door Arnold Bartels. Arnold, als kenner van dit edele vocht, staat garant voor een mooi verhaal over de diverse whisky’s die zullen worden geproefd. Bovendien zal elke whisky worden begeleid door een bijpassend hapje om de smaak nog meer tot zijn recht te laten komen.

Het is wel noodzakelijk om je vooraf aan te melden, omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is. Dat kan hier. De entree is 30 euro en we beginnen om 20:00 uur.

dec
31
zo
Oudjaarsavond in de Zwaan
dec 31 2017 @ 21:00 – jan 1 2018 @ 03:00
Oudjaarsavond in de Zwaan @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Op veler verzoek kondigen we nu al onze Oudjaarsavond 2017 aan! Een feest in de jaren 70 en 80 stijl. Uiteraard met de muziek uit die tijd. Overige bijzonderheden worden later bekend gemaakt, maar als je zeker wilt zijn van toegang, kun je nu reeds een voorreservering maken.