Luis Filcer, tentoonstelling en verkoop

Wanneer:
9 januari 2016 @ 10:00 – 10 januari 2016 @ 18:00
2016-01-09T10:00:00+01:00
2016-01-10T18:00:00+01:00
Waar:
De Groene Zwaan
Rechtestraat 12
1483 BD De Rijp
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
De Groene Zwaan
0299671697
Luis Filcer, tentoonstelling en verkoop @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Tijdens het weekend van 9 en 10 januari is werk van Luis Filcer te zien in De Groene Zwaan. Schilderijen, tekeningen, zeefdrukken en beschilderd aardewerk. De stukken zijn ook te koop. De Groene Zwaan is beide dagen geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Luis Filcer werd in 1927 geboren in de Oekraïne. Zijn Joodse familie vertrok in de jaren ’30, uit angst voor de pogroms, naar Mexico waar Filcer vervolgens opgroeide.

Op 17-jarige leeftijd begon hij aan zijn schilderstudie aan de kunstacademie van San Carlos. Hij won enkele kunstwedstrijden en vertegenwoordigde Mexico op diverse Biënnales in Chili, Japan en Engeland. Na het ontvangen van een studiebeurs studeerde en werkte Filcer aan verschillende kunstacademies in Europa. Filcer vestigde zich ook een tijd in Nederland, waar hij twintig jaar woonde en werkte. Filcer schildert de tegenstellingen in de mens op zowel het sociale, economisch en religieuze vlak. Zijn werken tonen ons verschillende (onaangename) menselijke relaties. Zo toont hij machtsmisbruik en onevenwichtige autoritaire verhoudingen. De decadente rechterlijke macht schildert hij met enorme lichamen en een ironische glimlach. Ook de hypocriete bourgeoisie en de corrupte klerikale macht komen aan bod bij Filcer.

Hij schaart zich steevast aan de kant van de zwakkeren. Zo schildert hij ook vissers, bedelaars, boeren en prostituees omdat hij zich met hen verbonden voelt. Zijn schilderijen zijn een aanklacht, een protest tegen de harteloosheid van hen die de touwtjes in handen hebben. Filcer schildert echter ook het menselijke plezier en de zwoele nachten. Zo maakte het Amsterdamse red light district in de jaren ’60 een grote indruk op Filcer. Filcer tekent daarnaast ook simpele aardse mensen vol primaire gevoelens van liefde, trouw en verbondenheid.

In het begin van de jaren zeventig schilderde Luis Filcer diverse fresco’s op de wanden van De Groene Zwaan. Enkele daarvan zijn behouden gebleven en zijn tijdens de tentoonstelling te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *