Portugese avond met Fado muziek en diner

Wanneer:
28 november 2015 @ 19:00 – 23:45
2015-11-28T19:00:00+01:00
2015-11-28T23:45:00+01:00
Waar:
De Groene Zwaan
Rechtestraat 12
1483 BD De Rijp
Nederland
Kosten:
€ 12,50 of € 35 (inclusief diner)
Contact:
De Groene Zwaan
0299671697

Op zaterdag 28 november organiseert De Groene Zwaan in samenwerking met restaurant De Reghter een Portugese avond. De avond is al uitverkocht, daarom hanteren wij nu een wachtlijst.

Deze avond staat de Fado, de Portugese blues, centraal. Nuno Gligò en Elmar Gardés begeleiden twee fadistas: Manuel Fadista en Margarida. We bieden, voor wie dat wil, ook een door restaurant De Reghter bereid Portugees buffet aan met traditionele gerechten zoals Portugese antipasti, caldo verde, frango piri piri en stufado. Toegang zonder diner 12,50 Euro, inclusief diner 35 Euro. Reserveren is wel noodzakelijk.

Om in de stemming te komen staan hieronder een aantal nummers van de optredende artiesten: Fado tango, Fadista louco en Correiro.

Nuno

Nuno Gligó is geboren in de Alto Alentejo (Portugal) en speelde al op heel jonge leeftijd gitaar in bandjes. In 1973 is hij naar Nederland gekomen en speelde al direct in een Portugese band en heeft later zelf de Portugese band ‘Xaranga’ opgericht. Deze band speelde Portugese volksmuziek. In die tijd is hij begonnen met het spelen van Portugese gitaar en is daar niet meer van losgeraakt. Hij heeft zijn heel leven gewijd aan de Fado en heeft zich ten doel gesteld de Portugese Fado een plaats te geven in Nederland. Dit culturele doel is al voor een groot deel bereikt: na Portugal is Nederland het land waar de Fado het meest wordt beluisterd. In 1997 richtte hij de Stichting Fados & Guitarras, waar hij les geeft op de Portugese gitaar.

Elmar

Elmar Gardés, geboren te Amsterdam, begon op zijn 14e met gitaar spelen nadat hij op zijn verjaardag van zijn vader een gitaar kreeg. Aanvankelijk begon hij met het spelen van Blues, in de stijl van zijn vader die hem de ‘Bluesgrepen’ leerde spelen. Toen hij op zijn 16e besloot over te stappen op de Spaanse gitaar begon hij de Latijns-Amerikaanse muziek (Bolero Ritmico) te spelen in de stijl van zijn opa, Rodolfo Gardés die bekend was in Zuid-Amerika met zijn ‘Trio los Panchitos’ en later met ‘Conjunto Latinos’. Op zijn 17e had hij zijn eerste optreden bij Stichting ‘Pro-Guitarra’ in Alphen a/d Rijn, waarna een aantal andere optredens volgden.Op zijn 18e ontmoette hij Nuno Gligó en begon hij Fado te spelen, de muziek die hij van kleins af aan van huis uit heeft meegekregen. Vanaf dat moment is hij zich gaan concentreren op de begeleiding van de Fado.

Manuel

Manuel Fadista is in Lissabon geboren. Manuel is al heel jong begonnen met zingen in Lissabon’s fadorestaurants. Toen hij naar Nederland kwam, was er hier nog geen fadobegeleiding en zong hij a-capella in bars en restaurants in Amsterdam. In de jaren tachtig is hij in contact gekomen met Fados & Guitarras en sloot zich erbij aan. Hij zingt fado in zijn eigen stijl en is een echte entertainer, zonder daarbij zijn ingetogenheid te verliezen. De enig echte fadista in Nederland.

Reserveer snel via de knop Tickets, de ruimte is beperkt.