Viering 500 jaar Luther

Wanneer:
29 oktober 2017 @ 16:00 – 17:30
2017-10-29T16:00:00+01:00
2017-10-29T17:30:00+01:00
Waar:
De Groene Zwaan
Rechtestraat 12
1483 BD De Rijp
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
De Groene Zwaan
0299671697

De Groene Zwaan en de Raad van Kerken Graft – De Rijp presenteren: 500 jaar Luther

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther 95 stellingen spijkerde op de deur van de Slotkapel te Wittenberg. De stellingen waren kritiek op de gang van zaken in de kerk van de middeleeuwen en waren het begin van wat men de Reformatie is gaan noemen. Wat volgde was één van de meest stormachtige perioden in de geschiedenis, die het aanzien van Europa en de wereld definitief veranderd heeft.

In de stellingen wees hij de belangrijkste religieuze beginselen uit zijn tijd van de hand, zoals het vagevuur, het doen van goede werken en het kopen van aflaten als voorwaarden om in de hemel te komen. Voor Luther was de kern van het geloof het gegeven dat je als mens door God al aanvaard en geliefd bent en dat je die liefde niet eerst hoeft te verdienen. Het enige dat men hoefde te doen was daarop te vertrouwen. Zo was er sprake van ‘rechtvaardiging door het geloof alleen’, de kern van Luthers pleidooi.

De Reformatie waarmee Luther een begin maakte, was in de eerste plaats een religieus fenomeen. Maar in een wereld waar religie, politiek en maatschappij één grote kluwen waren, reikten de gevolgen veel verder dan het kerkelijke erf. Wat allemaal begon als een godsdienstige vernieuwingsbeweging, resulteerde al snel in een complex maatschappelijk conflict. Ook het ontstaan van het hedendaagse Nederland is terug te voeren op één van de conflicten die in die tijd ontstonden.

De Reformatie wordt wereldwijd herdacht en met name Duitsland loopt warm voor het jubileumjaar. Er zijn tv-series, documentaires en films op komst, net als bijna tweehonderd tentoonstellingen overal in het land. In de Duitse boekhandel liggen Lutherboeken in grote stapels te wachten op lezers. Bezoekers in typische ‘Lutherstätten’ als Wittenberg, Erfurt en Eisenach kunnen niet ontkomen aan de kerkhervormer. Ook in Nederland wordt al het hele jaar stilgestaan bij 500 jaar Protestantisme, onder andere met diverse websites, zoals www.500jaarprotestant.nl en vele boeken en biografieën die over het onderwerp worden uitgebracht.

De Raad van Kerken van Graft- De Rijp en de Groene Zwaan organiseren op 29 oktober een speciale viering om deze belangrijke gebeurtenis te gedenken. Dat is op zichzelf al bijzonder; een herdenking van 500 jaar Reformatie in een pand dat zonder de rol van Maarten Luther niet had bestaan. Tijdens de viering in De Groene Zwaan zal stil worden gestaan bij de persoon Maarten Luther en zal zijn betekenis voor de Reformatie in historische context worden geplaatst. Daarnaast zal worden stilgestaan bij de betekenis van de Reformatie voor de lokale gemeenschap. U zelf zult de ervaring van 500 jaar Reformatie meemaken door het meezingen van koralen en cantates van Bach verzorgd door het Conservatorium van Amsterdam. Ds. Niels Gillebaard houdt die middag namens de Raad van Kerken een voordracht. U bent van harte uitgenodigd om deze historische herdenking van 500 jaar Reformatie mee te ervaren.

Muzikale omlijsting

Luther en Bach zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zal, tijdens de viering 500 jaar Reformatie op 29 oktober in De Groene Zwaan, veel muziek van Bach te horen zijn. Vijf muzikanten zullen diverse stukken van J.S. Bach (cantates en stukken uit Magnificat) en Ferruccio Busoni (bewerkingen van koraalpreludes) ten gehore brengen:

Emma Fekete, sopraan
Daan van der Schaft, countertenor
Andrew George, tenor
Joris van Baar, bariton

Zij worden op piano begeleid door Aarón Ormaza Vera.

Datum: Zondag 29 oktober 2017

Tijd: 16.00u

Locatie: De Groene Zwaan

Entree is gratis, maar er zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Ook zullen er twee gespreksbijeenkomsten zijn, waarin het onderwerp ‘500 jaar Luther’ verdiept zal worden: de historische en spirituele achtergrond van de Reformatie, de doorwerking van Luther in de Europese geschiedenis en de relevantie ervan voor onze tijd. De data daarvoor worden later bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *