Evenementen

Cultureel centrum De Groene Zwaan organiseert een breed aanbod aan evenementen. Concerten, lezingen, films, voorstellingen, markten, tentoonstellingen etc. Hieronder ziet u onze bevestigde voorstellingen en kunt u kaarten bestellen.
mrt
9
vr
Rockschool Jeroen Booy on tour
mrt 9 @ 20:00 – 22:30

Het is al bijna traditie: de Rockschool van Jeroen Booy komt optreden in De Groene Zwaan. Dit keer komen de Jongerengroep en de Seniorengroep allebei naar De Zwaan op 9 maart. Sinds het najaar van 2017 zijn ze aan het oefenen om hun muziek aan het publiek te laten horen. De Groene Zwaan is één van de locaties waar ze optreden. En we roepen speciaal het publiek (jong en oud) in Graft-De Rijp en de regio op om te komen kijken en luisteren! Als je zelf een instrument speelt (al zijn het maar drie akkoorden), dan kun je de volgende keer zelf op het podium staan. De Rockschool van Jeroen wil namelijk ook in De Groene Zwaan een groep opzetten. Dus, kom kijken en verbaas je wat je in korte tijd met elkaar kunt bereiken en hoe gaaf het zou zijn als je zelf de volgende keer op het podium zou staan.

Aanvang 20:00 uur, Zaal open om 19:30 uur. Entree 5 euro.

mrt
16
vr
Rams
mrt 16 @ 20:30 – 22:15
Rams @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

De boerderij van Gummi ligt behoorlijk afgelegen op het IJslandse platteland, maar hij is er niet alleen: even verderop staat nog een huisje op het erf, waar zijn broer Kiddi woont. Die komt hij tegen op het land en in de schuur, al verloopt dat contact niet erg gezellig. Sterker, de broers hebben elkaar al veertig jaar niet gesproken. Wanneer in de omgeving een schapenziekte uitbreekt zijn Gummi en Kiddi tot hun ergernis toch op elkaar aangewezen.

Het uitgangspunt van Rams is even tragisch als komisch. En datzelfde geldt voor de hele film. Al moet daar wel bij worden vermeld dat zowel het drama als de humor bijzonder onderkoeld wordt opgediend door regisseur Grímur Hákonarson, die het verhaal baseerde op anekdotes die hij verzamelde op het IJslandse platteland. Wat de een erg komisch zal vinden, zal een ander misschien niet eens opvallen.

De film Rams is te zien op vrijdag 16 maart in de Groene Zwaan. De film start om 20.30 uur, filmduur 93 minuten en de entree bedraagt €5,-. Tickets reserveren kan hier: https://degroenezwaan.nl/kaarten/

mrt
24
za
Mylou Frencken, Zinloos zuchten
mrt 24 @ 20:30 – 22:30
Mylou Frencken, Zinloos zuchten @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Verlangen is verrukkelijk. Je kan er je hele leven druk mee zijn. Met wat nog komen gaat, met wat ooit was… Je zou bijna vergeten dat er nu ook nog van alles moet gebeuren. Hoe krijg je het voor elkaar: Liefde, lef, lessen, lust, levensdoelen. En het liefst een beetje snel.

Wat als je blijft hangen in het eeuwige verlangen? Wat is het juiste moment om daaruit te breken? Kun je de werkelijkheid aan?

In haar voorstelling ‘Zinloos zuchten’ verkent zangeres/cabaretière /liedschrijfster Mylou Frencken het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt haar publiek mee naar Lissabon en Rio de Janeiro, maar ook naar de studeerkamer van haar vader waar zij al op jonge leeftijd luisterde naar zangers en zangeressen als Caetano Veloso en Elis Regina. Daar begon het genieten van vergeefs verlangen. Met haar tedere liedjes, ontroerende verhalen en haar humoristische zelf brengt Mylou Frencken het ongrijpbare geluk binnen handbereik.

Zinloos Zuchten, over binnenpijn en buitenkantbravoure.

Aanvang 20:30 uur. Entree 12,50 Euro

Zang, piano, tekst, muziek: Mylou Frencken
Gitaar: Ronald Schmitz

Foto: Govert de Roos

mrt
30
vr
Koppie aan de keukentafel: Eddy van der Laan
mrt 30 @ 20:00 – 23:00

Eddy van der Laan te gast bij “Koppie aan de keukentafel” op vrijdag 30 maart 2018

De volgende tafelgast van ‘Koppie aan de keukentafel’ behoort tot de absolute top in zijn vakgebied. En hij is bovenal een opvallende, goedlachse verschijning.

Eddy van der Laan (1983) werd geboren op Haïti en groeide op in Oost-Graftdijk. Na zijn studie aan de kunstacademie, wist hij binnen enkele jaren op te klimmen tot toonaangevend decor-, kostuum- en lichtontwerper voor internationale producties.
Inmiddels werkt hij voor grote namen als Nationale Opera&Ballet, Van Gogh Museum en gezelschappen in Wenen, München, Parijs. Wereldberoemde stukken van o.a. Wagner, Puccini en Mozart werden voorzien van scenografie door het duo Clement & Sanôu, waar Eddy onderdeel van is.

Eddy keert terug naar zijn geliefde Groene Zwaan en praat met filmmaker/interviewer Maaike Bosma over zijn leven en carrière. Is het zijn vakmanschap of charisma dat hem zo ver heeft gebracht? Zijn aanstekelijke levenslust of een portie geluk? Wat speelt zich allemaal af achter de schermen van het podium? En hoe kijkt hij nu terug op het dorpse leven in Oost-Graftdijk en op zijn prille leven op Haïti. Aan de hand van diverse filmbeelden leren we Eddy kennen. Welke inspiratiebronnen zal hij delen met het publiek dat bij deze avond aanwezig is? Kortom, een avond om naar uit te zien en niet te missen!

Datum: ‘goede vrijdag’ 30 maart 2018
Locatie: de Groene Zwaan, Rechtestraat 12-16, De Rijp
Aanvang: deur open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Entree: € 3 euro
Reserveren: klik hier

foto credits: www.clementsanou.nl

Achtergrondinformatie
Filmmaker/interviewer Maaike Bosma ontvangt een paar keer per jaar (nieuwe en oude) dorpsgenoten aan de ‘keukentafel’ daar waar de mooiste gesprekken plaatsvinden. En het publiek mag erbij zijn, in de sfeervolle Groene Zwaan. De tafelgast leren we kennen aan de hand van door hem of haar meegenomen filmfragmenten (nieuws, sport, documentaire, muziek enz.).
‘Koppie aan de keukentafel’ is een laagdrempelige en inspirerende avond. Bedoeld om juist in deze tijd, waarbij dorpen bij de grote stad gaan horen en we via internet contacten hebben over de hele wereld, toch vooral ook in gesprek te blijven met de mensen om je heen.
Tafel-gasten van eerdere edities waren: ‘zorg’-valkenier Martin Doderer, gitaar-goeroe Paul Lenders, advocaat Marcel Nuijten, filosoof/theoloog Luis Vergara, internet-ondernemer Brian Hirman, spiritueel therapeut José Ligthart, kunstenaar Luis Filcer.

apr
1
zo
Groene Zwaan geopend tijdens Leeghwaterdag Erfgoed Alkmaar
apr 1 @ 11:00 – 16:00

Zondag 1 april is De Groene Zwaan van 11.00 tot 16.00 open tijdens de Verrukkelijk Fietsen dag (Leeghwaterdag).

Maar ook als je niet fietst, ben je van harte welkom. De bar is open en we hebben een paar extra biertjes van brouwerij Leeghwater, Messekleverkaas van Kaasboerderij Uitentuis en Biologische Beemsterkaas van de CONO, met vijgencompote en vruchtentoast, voor je.

Life’s good, vooral in De Groene Zwaan.

Meer info: https://www.erfgoedalkmaar.nl/nieuws/leeghwaterdagen-2018-verrukkelijk-fietsen/

apr
6
vr
Loving Vincent
apr 6 @ 20:30 – 22:15
Loving Vincent @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Loving Vincent is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh.

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Maar waarom? Vanwege zijn geestelijke gezondheid of de problemen met zijn broer? Of was zijn zelfmoord een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Was het eigenlijk wel zelfmoord?

Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen, allemaal geschilderd door Van Gogh, die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid te achterhalen.

Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven.

Loving Vincent won al meerdere internationale prijzen waaronder de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival.

apr
13
vr
Lorrèn
apr 13 @ 21:00 – 22:45
Lorrèn @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Lorrèn is geboren in Israël maar verhuisde op 8 jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Ze brak in 2012 door met een spontaan gezamenlijk optreden in de North Sea Jazz Club met Al Di Meola. In april van 2015 bracht ze onder begeleiding van Stargate Music, waar ze inmiddels onder contract stond , haar eerste single The Game of Love uit en daarmee werd ze Radio 2 talent. Kort daarom bracht ze haar debuut album Shades of Blue uit

Intussen heeft ze haar tweede album Land of Possibilities in 2017 uitgebracht. Ze heeft intussen opgetreden tijdens Eurosonic Noorderslag en stond ze op het podium van Paradiso.

Lorrèn speelt piano en gitaar, maar heeft vooral een zijde zachte stem met hier en daar scherpe randjes. Haar website zegt: “Expect a singer who mixes soul, pop and can scat her way through every jazz song known to mankind. Her music could be described as a cross between Selah Sue, Melody Gardot, Amy Winehouse and Elle Fitzgerald”.

13 april, 21:00 uur. Zaal open om 20:15 uur en de entree is 10 euro.

apr
20
vr
Dames- en kinderkledingmarkt
apr 20 @ 14:00 – 20:00
Dames- en kinderkledingmarkt @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Voorjaarsmarkt 2018:

  • Innemen kleding donderdag 19 april van 19:00 – 20:00 uur.
  • Kinder- dameskledingmarkt vrijdag 20 april van 14:00 – 20:00 uur.
  • Afrekenen en ophalen opbrengst en niet verkochte kleding zaterdag 21 april van 10:00 – 11:00 uur.

LET OP!!!!!

VOOR ALLE INBRENGERS VAN KLEDING IS ER EEN HAPPY HALF HOUR OP VRIJDAG 20 APRIL VAN 13.30 – 14.00 UUR. U heeft dan 1e keus.

Als je wilt deelnemen aan de kledingmarkt, ga dan naar hier naartoe.