Evenementen

Cultureel centrum De Groene Zwaan organiseert een breed aanbod aan evenementen. Concerten, lezingen, films, voorstellingen, markten, tentoonstellingen etc. Hieronder ziet u onze bevestigde voorstellingen en kunt u kaarten bestellen.

feb
25
zo
Mini Matthäus Passion
feb 25 @ 15:30 – 17:30
Mini Matthäus Passion @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Voor de tweede keer in De Rijp: de Mini Matthäus, Bach’s Matthäus Passion in een intieme versie van anderhalf uur, maar met alle donder en bliksem en tranen, en natuurlijk met Erbarme dich en het mooie slotkoor. Komt u ook om de passie mee te beleven? Van harte welkom in de Groene Zwaan op zondag 25 februari.

Het is de muziek van het prille voorjaar, de muziek van de passietijd: de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Even aangrijpende als prachtige muziek, die snel weer overal in het land zal klinken en nu al naar De Rijp komt. In het historische culturele centrum De Groene Zwaan zullen de 9 vocalisten van het Mini Matthäusensemble hun eigen solistische versie van Bach’s Matthäus Passion laten horen, een sterk verkorte versie van anderhalf uur, waar toch geen van de bekende delen in ontbreekt en waarin de nadruk ligt op de harmonie tussen de stemmen en het aangrijpende verhaal dat dichterbij komt dan ooit. Het Mini Matthäusensemble is 6 jaar geleden opgericht om de Matthäus Passion op meer plaatsen te laten klinken dan de gebruikelijke grote concertpodia en kerken. Het ensemble zong al in volle dorpscafés, kleine theaters en kerkjes. De gestripte, 9-stemmige Mini Matthäus is voor kenners en liefhebbers, maar ook voor iedereen die niet zo lang wil zitten of voor een vriendelijke prijs wel eens kennis wil maken met Bach’s meesterwerk. Er is koffie, er zijn drankjes, er is een informatief programmaboekje. Het Mini Matthäusensemble en De Groene Zwaan zien u graag op 25 februari om de passie van dichtbij mee te beleven.

Het Mini Matthäusensemble bestaat uit:

 • Henk Westland, tenor en artistiek leider
 • Walther Deubel, tenor (evangelist)
 • Marjoke Kager, alt
 • Gerben van der Werf, countertenor
 • Hesther Oor en Mikae Natsuyama, sopraan
 • Ardaan Dercksen, bas (Christus)
 • Arjan Man, bas
 • Jantine Strik, cantus firmus
 • Bas Groenewoud, klavier

Wanneer: 25 februari 2018

Waar: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12, De Rijp

Tijd: 15.00 uur

Toegang: 17,50

reserveren via degroenezwaan.nl of via minimatthaus.nl

info: info@minimatthaus.nl

 

mrt
2
vr
Nadja Filtzer, “Mijn Zwervend Hart”
mrt 2 @ 20:30 – 22:30
Nadja Filtzer, "Mijn Zwervend Hart" @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Reprise van “Mijn Zwervend Hart”.

In 1928 vluchtte Nadja’s Joodse oma voor de pogroms die onder Stalins bewind plaatsvonden, van de Oekraïne via Parijs en New York naar Mexico, waar haar vader opgroeide. In dit theaterconcert vertelt Nadja haar familiegeschiedenis. Nadja, geboren in Amsterdam, deelt hoe de ervaringen van haar familie in haar doorwerkten, zoals het vluchten, zich nergens geaccepteerd voelen en niet kunnen aarden. En toont haar zoektocht naar identiteit, zich bevrijdend van familiekarma en patronen, strijdend voor haar onafhankelijkheid. Met een gezonde portie zelfspot en Hollandse humor spiegelt ze zich aan haar familie, in het werk van haar vader en aan de realiteit van vluchtelingen nu, om haar zwervend hart een plek te geven en haar wortels te kunnen planten.

In de voorstelling zien we projecties van schilderijen en tekeningen van haar vader kunstschilder Luis Filcer en foto’s van haar Nederlandse opa, fotograaf Dirk de Herder, gebruikt ze tekst van neef Sjoerd Kuyper en filmbeelden die haar zus Irina in 2004 in de Oekraïne maaktte.

Nadja oogste met de tournee’s van ‘Vive Piaf!’ veel succes en werd in de pers : de Piaf van de 21e eeuw” genoemd. Leo Bouwmeester is sinds 2015 haar begenadigde begeleider die mee-componeerde voor deze reprise. Mijn Zwervend Hart is een muzikale wereldreis, met voornamelijk eigen composities en naast de oorspronkelijke talen Nederlandse teksten op Russische muziek, Jiddische Klezmer, Frans Chanson, Amerikaanse jazz, Latijns -Amerikaanse muziek en een nieuw Amsterdams volkslied.

Zang en spel: Nadja Filtzer

Piano: Leo Bouwmeester

Regie: Rob van de Meeberg

Bewegingsadvies: Truusje Graste

Aanvang 20:30 uur. Entree 10 euro.

 

mrt
9
vr
Rockschool Jeroen Booy on tour
mrt 9 @ 20:00 – 22:30

Het is al bijna traditie: de Rockschool van Jeroen Booy komt optreden in De Groene Zwaan. Dit keer komen de Jongerengroep en de Seniorengroep allebei naar De Zwaan op 9 maart. Sinds het najaar van 2017 zijn ze aan het oefenen om hun muziek aan het publiek te laten horen. De Groene Zwaan is één van de locaties waar ze optreden. En we roepen speciaal het publiek (jong en oud) in Graft-De Rijp en de regio op om te komen kijken en luisteren! Als je zelf een instrument speelt (al zijn het maar drie akkoorden), dan kun je de volgende keer zelf op het podium staan. De Rockschool van Jeroen wil namelijk ook in De Groene Zwaan een groep opzetten. Dus, kom kijken en verbaas je wat je in korte tijd met elkaar kunt bereiken en hoe gaaf het zou zijn als je zelf de volgende keer op het podium zou staan.

Aanvang 20:00 uur, Zaal open om 19:30 uur. Entree 5 euro.

mrt
24
za
Mylou Frencken, Zinloos zuchten
mrt 24 @ 20:30 – 22:30
Mylou Frencken, Zinloos zuchten @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Verlangen is verrukkelijk. Je kan er je hele leven druk mee zijn. Met wat nog komen gaat, met wat ooit was… Je zou bijna vergeten dat er nu ook nog van alles moet gebeuren. Hoe krijg je het voor elkaar: Liefde, lef, lessen, lust, levensdoelen. En het liefst een beetje snel.

Wat als je blijft hangen in het eeuwige verlangen? Wat is het juiste moment om daaruit te breken? Kun je de werkelijkheid aan?

In haar voorstelling ‘Zinloos zuchten’ verkent zangeres/cabaretière /liedschrijfster Mylou Frencken het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt haar publiek mee naar Lissabon en Rio de Janeiro, maar ook naar de studeerkamer van haar vader waar zij al op jonge leeftijd luisterde naar zangers en zangeressen als Caetano Veloso en Elis Regina. Daar begon het genieten van vergeefs verlangen. Met haar tedere liedjes, ontroerende verhalen en haar humoristische zelf brengt Mylou Frencken het ongrijpbare geluk binnen handbereik.

Zinloos Zuchten, over binnenpijn en buitenkantbravoure.

Aanvang 20:30 uur. Entree 12,50 Euro

Zang, piano, tekst, muziek: Mylou Frencken
Gitaar: Ronald Schmitz

Foto: Govert de Roos

mrt
30
vr
Koppie aan de keukentafel: Eddy van der Laan
mrt 30 @ 20:00 – 23:00

Eddy van der Laan te gast bij “Koppie aan de keukentafel” op vrijdag 30 maart 2018

De volgende tafelgast van ‘Koppie aan de keukentafel’ behoort tot de absolute top in zijn vakgebied. En hij is bovenal een opvallende, goedlachse verschijning.

Eddy van der Laan (1983) werd geboren op Haïti en groeide op in Oost-Graftdijk. Na zijn studie aan de kunstacademie, wist hij binnen enkele jaren op te klimmen tot toonaangevend decor-, kostuum- en lichtontwerper voor internationale producties.
Inmiddels werkt hij voor grote namen als Nationale Opera&Ballet, Van Gogh Museum en gezelschappen in Wenen, München, Parijs. Wereldberoemde stukken van o.a. Wagner, Puccini en Mozart werden voorzien van scenografie door het duo Clement & Sanôu, waar Eddy onderdeel van is.

Eddy keert terug naar zijn geliefde Groene Zwaan en praat met filmmaker/interviewer Maaike Bosma over zijn leven en carrière. Is het zijn vakmanschap of charisma dat hem zo ver heeft gebracht? Zijn aanstekelijke levenslust of een portie geluk? Wat speelt zich allemaal af achter de schermen van het podium? En hoe kijkt hij nu terug op het dorpse leven in Oost-Graftdijk en op zijn prille leven op Haïti. Aan de hand van diverse filmbeelden leren we Eddy kennen. Welke inspiratiebronnen zal hij delen met het publiek dat bij deze avond aanwezig is? Kortom, een avond om naar uit te zien en niet te missen!

Datum: ‘goede vrijdag’ 30 maart 2018
Locatie: de Groene Zwaan, Rechtestraat 12-16, De Rijp
Aanvang: deur open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Entree: € 3 euro
Reserveren: klik hier

foto credits: www.clementsanou.nl

Achtergrondinformatie
Filmmaker/interviewer Maaike Bosma ontvangt een paar keer per jaar (nieuwe en oude) dorpsgenoten aan de ‘keukentafel’ daar waar de mooiste gesprekken plaatsvinden. En het publiek mag erbij zijn, in de sfeervolle Groene Zwaan. De tafelgast leren we kennen aan de hand van door hem of haar meegenomen filmfragmenten (nieuws, sport, documentaire, muziek enz.).
‘Koppie aan de keukentafel’ is een laagdrempelige en inspirerende avond. Bedoeld om juist in deze tijd, waarbij dorpen bij de grote stad gaan horen en we via internet contacten hebben over de hele wereld, toch vooral ook in gesprek te blijven met de mensen om je heen.
Tafel-gasten van eerdere edities waren: ‘zorg’-valkenier Martin Doderer, gitaar-goeroe Paul Lenders, advocaat Marcel Nuijten, filosoof/theoloog Luis Vergara, internet-ondernemer Brian Hirman, spiritueel therapeut José Ligthart, kunstenaar Luis Filcer.

apr
13
vr
Lorrèn
apr 13 @ 21:00 – 22:45
Lorrèn @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Lorrèn is geboren in Israël maar verhuisde op 8 jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Ze brak in 2012 door met een spontaan gezamenlijk optreden in de North Sea Jazz Club met Al Di Meola. In april van 2015 bracht ze onder begeleiding van Stargate Music, waar ze inmiddels onder contract stond , haar eerste single The Game of Love uit en daarmee werd ze Radio 2 talent. Kort daarom bracht ze haar debuut album Shades of Blue uit

Intussen heeft ze haar tweede album Land of Possibilities in 2017 uitgebracht. Ze heeft intussen opgetreden tijdens Eurosonic Noorderslag en stond ze op het podium van Paradiso.

Lorrèn speelt piano en gitaar, maar heeft vooral een zijde zachte stem met hier en daar scherpe randjes. Haar website zegt: “Expect a singer who mixes soul, pop and can scat her way through every jazz song known to mankind. Her music could be described as a cross between Selah Sue, Melody Gardot, Amy Winehouse and Elle Fitzgerald”.

13 april, 21:00 uur. Zaal open om 20:15 uur en de entree is 10 euro.

apr
20
vr
Dames- en kinderkledingmarkt
apr 20 @ 14:00 – 20:00
Dames- en kinderkledingmarkt @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Voorjaarsmarkt 2018:

 • Innemen kleding donderdag 19 april van 19:00 – 20:00 uur.
 • Kinder- dameskledingmarkt vrijdag 20 april van 14:00 – 20:00 uur.
 • Afrekenen en ophalen opbrengst en niet verkochte kleding zaterdag 21 april van 10:00 – 11:00 uur.

LET OP!!!!!

VOOR ALLE INBRENGERS VAN KLEDING IS ER EEN HAPPY HALF HOUR OP VRIJDAG 20 APRIL VAN 13.30 – 14.00 UUR. U heeft dan 1e keus.

Als je wilt deelnemen aan de kledingmarkt, ga dan naar hier naartoe.

mei
19
za
Steal in concert
mei 19 @ 20:30 – 23:45

Nadat ze door domme pech twee keer moesten afzeggen, staat de Rock coverband Steal op 19 mei op ons podium. Voor de tweede keer. Ze hebben de zaal al een keer plat gespeeld met hun klassieke rocknummers uit alle decennia.

Steal is herrezen en hoe! Het repertoire is vernieuwd, verjongt en uitgebreid. Er komen steeds meer optredens bij. Kroegen, festivals, feesttenten, motortreffens: Steal is overal van de partij. Maarrr…in 2013 moet Ruud wegens gedoe met mijn oor tijdelijk stoppen met spelen. Omdat het de bedoeling is dat hij weer terugkeert, wordt er gekozen om het gat op te vullen met een toetsenist in de persoon van Alex. Deze maakt zich echter zo onmisbaar dat hij na Ruuds come back gewoon aanblijft. Ondertussen zijn ze al met z’n zessen!

Maarrr….daar blijft het niet bij. In 2015 besluiten ze onderling dat er toch nog iets mist. Met name qua beleving op het podium. Een maand voor het optreden op Koningsnacht worden er niet één, maar twee achtergrondzangeressen aangetrokken: Simone en Sasja. De dames stampen de drie sets voor het optreden er met een brede glimlach in en wanneer ze die avond voor het eerst met z’n allen op het podium staan, lijkt het alsof het nooit anders is geweest. En nooit anders zal zijn. Steal…15 years and still going strong. (En niks te maren!)

19 mei staan ze in De Rijp voor twee sets van elk vijf kwartier. Dus een avond vol Rock and Roll. En wij weten al wat het slotnummer wordt… Ha, feestje!

Steal start om 20:30 uur en de zaal is om 20:00 uur open. De entree is 5 euro.

jun
1
vr
Benedictus
jun 1 @ 20:00 – 23:00
Benedictus @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Benedictus op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni 2018

Meer informatie over dit evenement volgt zo spoedig mogelijk. Houd de website in de gaten.

 

jun
2
za
Benedictus
jun 2 @ 20:00 – 23:00
Benedictus @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Benedictus op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni 2018

Meer informatie over dit evenement volgt zo spoedig mogelijk. Houd de website in de gaten.

 

jun
7
do
Speelman en Speelman
jun 7 @ 20:30 – 23:00

De broers Speelman zijn opgegroeid in Ermelo, tegenwoordig wonen ze allebei in Haarlem. Daan is ‘die met dat hoedje’, hij is de meest rebelse van het stel. Joost is de pianoman. Hij is naar eigen zeggen druk, heel druk.

In 2002 beginnen ze met een opleiding aan de theateracademie in Amsterdam. De stukken die ze daar bedenken, laten ze voor het eerst zien tijdens het Terschellingse Oerol Festival en het comedyfestival Laughing. In 2005 breekt het duo echt door. In dat jaar worden ze tweede op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Begin 2008 komt hun debuutalbum Optimisten uit.

Intussen hebben ze al verschillende voorstellingen en albums gemaakt. De laatste voorstelling heet “Het Moet Eruit”. Daarmee gaan ze nu langs de diverse theaters. Het is nog een verrassing wat ze precies gaan doen in De Groene Zwaan. Zeker muziek, maar daar zal het niet toe beperkt blijven.

7 juni, 20:30 uur. Zaal open om 20:00 uur. Entree 12,50 euro.

sep
13
do
Kermis 2018
sep 13 – sep 15 hele dag
Kermis 2018 @ De Groene Zwaan | De Rijp | Noord-Holland | Nederland

Tijdens de kermis kun je weer diverse activiteiten verwachten in De Groene Zwaan. We geven daarover later meer informatie.