Kindervoorstellingen dankzij Rabo Clubsupport Actie

Het bestuur van Stichting De Groene Zwaan loopt al tijden rond met het idee om ook weer een serie activiteiten voor de basisschooljeugd te organiseren. Leuke en leerzame voorstellingen en workshops, dat was de bedoeling. De plannen lagen al klaar. Toen gooide Covid-19 roet in het eten.
Dankzij de Rabo Clubsupport actie kunnen we nu toch een paar van die activiteiten gaan realiseren. We krijgen van de Rabobank € 795,40. Zodra het weer mag gaan we in overleg met de artiesten om een datum te prikken.
Hou dus de website in de gaten en de nieuwsbrieven van de scholen. Zodra het kan horen jullie meer.
En @Rabobank, namens de kinderen, heel erg bedankt!

De Groene Zwaan ontvangt een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds

De Groene Zwaan heeft een bijdrage ontvangen van het Kickstart Cultuurfonds om een mobiel geluid- en lichtsysteem aan te schaffen, waarmee wij concerten en voorstellingen op locatie (binnen en buiten) met in acht neming van de corona maatregelen, kunnen organiseren. Onze zaalcapaciteit is met 70% afgenomen als gevolg van de anderhalve meter restrictie. Wij zijn heel blij met deze bijdrage, want nu kunnen we rendabel evenementen blijven organiseren.

Er zijn al twee concerten op locatie geweest en er staan er binnenkort nog drie op het programma: 16 augustus 15:30 uur Mónica Coronado en Manito, 30 augustus 15:30 uur Leoni Jansen en Mike del Ferro en 5 september Evergreens rond het kampvuur met Toon van Mil.

Hieronder kunt u het hele persbericht van het Kickstart Cultuurfonds lezen.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [153.12 KB]

Nieuwe bestuurssamenstelling

Zoals eerder aangekondigd zal Robert Suvaal zijn bestuursfunctie binnen De Stichting De Groene Zwaan, per 1 november 2019, neerleggen. Robert is negen jaar voorzitter geweest van de stichting en in die periode is er veel veranderd en gebeurd. Het was een periode met een stabiel bestuur, waarbij De Groene Zwaan een nieuwe koers is gaan volgen, met een verbreding van het programma en realisatie van de noodzakelijke restauratie.

We hadden al aangekondigd dat we twee nieuwe bestuurders hebben gekregen. Esmée van Essen en Sjors Sombroek zijn per 1 september 2019 toegetreden tot het bestuur, nadat zij eerst een aantal maanden hadden meegedraaid, om te zien wat een en ander zou inhouden.

Door het vertrek van Robert moeten wij een aantal wijzigingen doorvoeren in de formele functies binnen het bestuur en de taken/aandachtsgebieden. Op 3 oktober j.l. is in de bestuursvergadering het volgende besloten:

  • Peter van Hoogstraten wordt per 1 november 2019 voorzitter van de stichting De Groene Zwaan.
  • Esmée van Essen wordt per 1 november 2019 penningmeester van de stichting De Groene Zwaan.
  • Jeannette Fonhof blijft secretaris van de stichting.
  • Marga Poel en Sjors Sombroek blijven bestuurslid van de stichting.

Tot zover de formele functies binnen het bestuur van de stichting. Verder is besloten om een aantal aandachtsgebieden/taken toe te wijzen binnen het bestuur. Deze taken waren reeds belegd, maar moesten opnieuw verdeeld worden, om een evenwichtige verdeling van de werklast te realiseren. Zonder nu alles in detail te benoemen, willen we een aantal zaken benoemen:

  • Sjors is primair aanspreekpunt voor het technisch beheer van het gebouw en de apparatuur. Verder houdt hij zich bezig met email beheer, content beheer van de website en reserveringen.
  • Peter houdt zich, naast zijn verantwoordelijkheden als voorzitter, tevens bezig met technisch beheer van de website, content beheer website en social media en reserveringen.
  • Esmée is primair verantwoordelijk voor alle financiën. Dat betekent dat zij ook de facturering regelt.
  • Jeannette is, naast haar formele rol van secretaris, ook verantwoordelijk voor de kas. Dat doet zij uiteraard samen met Esmée.
  • Het voltallige bestuur houdt zich bezig met de programmering. Daarbij zijn een aantal focuspunten aangebracht. Jeannette is primair aanspreekpunt voor films. Marga is primair aanspreekpunt voor privéfeesten.
  • Joop en Pauline zijn geen formele bestuurders, maar beheerders van De Groene Zwaan. Hun primaire verantwoordelijkheid is het zorgdragen dat het gebouw schoon en gebruik gereed is, de voorraden op orde zijn en zij organiseren ook zelfstandig evenementen. Bovendien zijn zij veel aanwezig tijdens onze evenementen en helpen zij met de voorbereidingen daarvan.

Wij kijken met veel plezier vooruit naar de komende periode. Het zal voor iedereen even tijd kosten om zich in te werken in zijn nieuwe rol. Wij zijn er echter van overtuigd dat wij de evenementen goed kunnen laten verlopen en hopen op vele spannende, interessante, ontroerende en gezellige momenten in “onze” Groene Zwaan.

Wijzigingen bestuur

De afgelopen maanden heeft het bestuur van De Groene Zwaan gewerkt in een kleinere samenstelling dan gewenst. Door het vertrek van Els Lenting in het najaar van 2018, hadden we nog vier bestuursleden over. We zijn in de eerste maanden van 2019 op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden en die hebben we gevonden. Esmée van Essen en Sjors Sombroek treden op 1 september 2019 toe tot het bestuur, nadat ze eerst een aantal maanden met het huidige bestuur hadden meegelopen. Wij zijn heel blij met deze aanvullingen, niet in de laatste plaats omdat er nu ook weer wat jongere bestuursleden bijkomen.

Dan vertrekt er ook iemand uit het bestuur. Onze huidige voorzitter Robert Suvaal treedt per 1 november af, nadat hij 9 jaar als voorzitter van De Groene Zwaan actief is geweest. Na een turbulente periode in het bestuur van De Groene Zwaan, met alle voorbereidingen en de uitvoering van de restauratie, zal Robert geen bestuursfunctie meer bij ons bekleden, alhoewel hij voorlopig nog wel betrokken zal blijven bij De Groene Zwaan.

Het huidige bestuur zal de komende maanden gebruiken om, naast het uitvoeren van het intensieve programma, de huidige taken en functies opnieuw te verdelen. Dat is niet eenvoudig, maar wij hebben het volste vertrouwen dat we daar de komende periode wel uit gaan komen.

Zodra we weten hoe de verdeling van functies binnen het nieuwe bestuur wordt, zullen we u hierover natuurlijk informeren.

Tot gauw in De Groene Zwaan bij een van onze evenementen.

 

Introductie Esmée van Essen

Hoi allemaal,

Voor degenen die mij nog niet kennen zal ik mij even voorstellen. Ik ben Esmée, 25 jaar oud en geboren en getogen in De Rijp. Na een aantal jaar in Utrecht en Purmerend te hebben gewoond, woon ik sinds december 2018 weer in De Rijp samen met Jan, de broer van Joop, en onze poes. Ik werk op een advocatenkantoor in Alkmaar en word volgende week beëdigd als advocaat. Ik hou van alle soorten muziek – van klassiek tot rock – lekker eten, goede films, theater en gezelligheid. 

Als kind kwam ik al regelmatig in de Groene Zwaan. Ik heb veel leuke herinneringen aan de zomerspelen – en dan vooral de films en het graffiti spuiten – follow up en de popschool. Ook toen ik in Utrecht woonde kwam ik nog regelmatig in de Zwaan en daar heb ik tijdens de kermis Jan leren kennen. Toen Joop en Pauline beheerder werden, ben ik mij meer  gaan inzetten als vrijwilliger. Ik sta graag achter de bar en mede-organiseer nu al een tijdje de jaarlijkse pubquiz. 

Toen ik werd gevraagd voor het bestuur was dat  een grote eer. Ik vind het ontzettend leuk om mij in te zetten voor het behoud van het mooie pand, ontmoet graag nieuwe mensen en krijg energie van het organiseren van evenementen. Ik hoop dan ook dat ik dit vele jaren mag blijven doen en jullie allemaal leer kennen. 

Groetjes, Esmée 

 

Introductie Sjors Sombroek

Hallo allemaal!

Mijn naam is Sjors Sombroek. Misschien ken je me al, misschien zie je mijn foto en dan denk je “Oooh, hij!”. Misschien denk je “Wie?!” en ken je mij helemaal niet. In dat geval: Hallo! Ik ben Sjors, 28 jaar oud en afkomstig uit De Rijp. Ik woon al mijn hele leven in De Rijp en kom al meer de helft daarvan in De Groene Zwaan. Ik denk dat ik 12 of 13 was dat ik voor het eerst in De Groene Zwaan kwam met Follow up en kort daarna bij de Popschool aansloot. Herinneringen van een Beatles coverbandje schieten te binnen. De gitaar partijen van ‘Get Back’, ‘Come Together’ en ‘Back in the USSR’ hebben (op redelijk matige wijze) door de zaal geklonken.

Gitaar spelen doe ik al even niet meer. Het is een sierlijk stuk in de woonkamer geworden. De liefde voor muziek is er uiteraard niet minder om geworden. Bij punkbands in zaaltjes van het formaat van de theekamer voel ik mij thuis. Maar ook bij techno, drum en bass, rock, blues, pop, enz, enz ben ik meestal wel op mijn plaats. Ik ga graag naar grote en kleine festivals met uiteenlopende programma’s zodat ik nieuwe dingen kan ontdekken. Hiernaast verbouw ik (bijna) al mijn eigen groenten zelf bij Ons Genoegen en probeer ik te genieten van het leven op iedere seconde dat dat kan.

Omstreeks 2010 ben ik begonnen als vrijwilliger en ben ik mij gaan inzetten voor De Zwaan. Na een sabbatical van een paar jaartjes ben ik sinds 2016 weer actief. En sinds deze zomer heb ik de uitnodiging mogen ontvangen om deel te nemen aan het bestuur. In blijdschap ben ik in gegaan op de uitnodiging en ik ben dankbaar voor deze blijk van vertrouwen. Laten we leuke dingen gaan doen!

Groetjes en tot in De Zwaan,

Sjors Sombroek

 

Hoeder van De Groene Zwaan

De Groene Zwaan is in 2018 en 2019 gerestaureerd en staat er weer prachtig bij. Nu is het van belang dat we de panden mooi houden. Dat betekent dat wij regelmatig onderhoud moeten plannen en uitvoeren.

U kunt helpen om dit mogelijk te maken. Word nu hoeder van De Groene Zwaan. Dat kan al vanaf € 25 per jaar. Een groter bedrag mag natuurlijk ook.

Door hoeder van cultureel centrum De Groene Zwaan te worden, ondersteunt u alle activiteiten van De Groene Zwaan en helpt u de historische panden en haar functie als cultureel centrum, te behouden.

Als tegenprestatie ontvangt u 1 euro korting op al onze activiteiten. Deze korting geldt vanaf het moment dat uw donatie door ons is ontvangen en is een jaar geldig. De korting is persoonlijk en geldig voor één persoon (de persoon die de donatie daadwerkelijk heeft gedaan).

Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie.

Rabobank Clubkascampagne ook succesvol voor De Groene Zwaan

Tijdens de uitreiking van de bijdragen vanuit de Rabobank Clubkascampagne ontving De Groene Zwaan vanavond in de Purmaryn een cheque ter waarde van 642,14 euro. Wat een prachtig resultaat! Het geld zal worden gebruikt om een verduurzaming door te voeren in de verlichting van de drie panden. De traditionele verlichting wordt zoveel mogelijk omgezet naar led-verlichting.

Dankzij de inzet van o.a. Pauline de Vink was De Groene Zwaan succesvol tijdens deze actie. Doordat 100 stemmen zijn uitgebracht op De Groene Zwaan kon dit mooie succes worden gerealiseerd. Uiteraard willen we iedereen die op De Groene Zwaan heeft gestemd, daarvoor heel erg bedanken.

Wij willen de Rabobank hartelijk danken voor deze mooie bijdrage.

Luis Filcer overleden


Luis Filcer (1927 – 2018)

Gisteren is in Mexico in het huis in San Miguel de Allende, waar hij sinds een paar maanden met zijn vrouw Clarita woonde, na een lang en productief leven Luis Filcer gestorven.

Luis maakte in 1970, toen hij nog getrouwd was met Maja de Jong, de wandschilderingen in De Groene Zwaan. Een deel is in de loop van de jaren helaas verloren gegaan, maar een aantal ervan is gelukkig nog altijd te bewonderen, waaronder het tafereel achter de kansel waarin Karel IV over de ruggen van zijn onderdanen een greep naar de wereldmacht doet. En natuurlijk het portret van Maarten Luther die vanaf een deurpaneel, wellicht licht spottend, toekijkt.

In het voorjaar van 2016 organiseerden we een expositie van een aantal van de schilderijen van Luis in De Groene Zwaan. En wat was het geweldig om hem er zelf ook bij te hebben, overgekomen uit Mexico, en hem voor even herenigd te zien met zijn wandschilderingen. We zijn trots op deze schilderingen en zullen ons uiterste best doen ze te behouden, zodat nog heel lang heel veel mensen ze kunnen zien.

Dag Luis. Dank je voor de fresco’s, en fijn om je ontmoet te hebben.

Het bestuur van De Groene Zwaan

Op de foto: Luis Filcer en Maja de Jong, 1968

Privacyverklaring De Groene Zwaan

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

De Groene Zwaan voldoet ook aan de nieuwe wetgeving. Lees daarom hier onze privacyverklaring.

Workshop Jeroen Booy in de Zwaan

Jeroen Booy heeft al meerdere keren een optreden verzorgd met zijn Rockschool in De Groene Zwaan. Zowel met jongeren als met senioren. Telkens was dat een groot succes. Het is nu tijd voor een volgende fase in onze samenwerking.

Dit najaar zal Jeroen Booy (bekend van o.a. The Scene en Roberto Jacketti & the Scooters) een workshop “spelen in een Rockband” verzorgen in De Groene Zwaan. Op 8 avonden krijg je de gelegenheid om in een band te spelen en studeer je, onder leiding van Jeroen, nummers in. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt (beginner of gevorderd) en wel eens in een band zou willen spelen, kan deelnemen. Hoe leuk is dat!  Aan het eind worden er nog drie optredens geregeld in de regio, zodat je het geleerde aan iedereen kan laten horen en zien. Het blijkt een ijzersterke formule te zijn, dus twijfel niet en laat je horen!

Als je informatie wilt hebben over deze cursus kun je kijken op Facebook op de pagina van Jeroen Booy Rockschool. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@jeroenbooy.nl voor meer informatie.