Luis Filcer overleden


Luis Filcer (1927 – 2018)

Gisteren is in Mexico in het huis in San Miguel de Allende, waar hij sinds een paar maanden met zijn vrouw Clarita woonde, na een lang en productief leven Luis Filcer gestorven.

Luis maakte in 1970, toen hij nog getrouwd was met Maja de Jong, de wandschilderingen in De Groene Zwaan. Een deel is in de loop van de jaren helaas verloren gegaan, maar een aantal ervan is gelukkig nog altijd te bewonderen, waaronder het tafereel achter de kansel waarin Karel IV over de ruggen van zijn onderdanen een greep naar de wereldmacht doet. En natuurlijk het portret van Maarten Luther die vanaf een deurpaneel, wellicht licht spottend, toekijkt.

In het voorjaar van 2016 organiseerden we een expositie van een aantal van de schilderijen van Luis in De Groene Zwaan. En wat was het geweldig om hem er zelf ook bij te hebben, overgekomen uit Mexico, en hem voor even herenigd te zien met zijn wandschilderingen. We zijn trots op deze schilderingen en zullen ons uiterste best doen ze te behouden, zodat nog heel lang heel veel mensen ze kunnen zien.

Dag Luis. Dank je voor de fresco’s, en fijn om je ontmoet te hebben.

Het bestuur van De Groene Zwaan

Op de foto: Luis Filcer en Maja de Jong, 1968

Privacyverklaring De Groene Zwaan

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

De Groene Zwaan voldoet ook aan de nieuwe wetgeving. Lees daarom hier onze privacyverklaring.

Workshop Jeroen Booy in de Zwaan

Jeroen Booy heeft al meerdere keren een optreden verzorgd met zijn Rockschool in De Groene Zwaan. Zowel met jongeren als met senioren. Telkens was dat een groot succes. Het is nu tijd voor een volgende fase in onze samenwerking.

Dit najaar zal Jeroen Booy (bekend van o.a. The Scene en Roberto Jacketti & the Scooters) een workshop “spelen in een Rockband” verzorgen in De Groene Zwaan. Op 8 avonden krijg je de gelegenheid om in een band te spelen en studeer je, onder leiding van Jeroen, nummers in. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt (beginner of gevorderd) en wel eens in een band zou willen spelen, kan deelnemen. Hoe leuk is dat!  Aan het eind worden er nog drie optredens geregeld in de regio, zodat je het geleerde aan iedereen kan laten horen en zien. Het blijkt een ijzersterke formule te zijn, dus twijfel niet en laat je horen!

Als je informatie wilt hebben over deze cursus kun je kijken op Facebook op de pagina van Jeroen Booy Rockschool. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@jeroenbooy.nl voor meer informatie.

500 jaar Luther in De Groene Zwaan

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther 95 stellingen spijkerde op de deur van de Slotkapel te Wittenberg. De stellingen waren kritiek op de gang van zaken in de kerk van de middeleeuwen en waren het begin van wat men de Reformatie is gaan noemen. Wat volgde was één van de meest stormachtige perioden in de geschiedenis, die het aanzien van Europa en de wereld definitief veranderd heeft.

De Raad van Kerken van Graft- De Rijp en de Groene Zwaan organiseren op 29 oktober een speciale viering om deze belangrijke gebeurtenis te gedenken. Dat is op zichzelf al bijzonder; een herdenking van 500 jaar Reformatie in een pand dat zonder de rol van Maarten Luther niet had bestaan. Tijdens de viering in De Groene Zwaan zal stil worden gestaan bij de persoon Maarten Luther en zal zijn betekenis voor de Reformatie in historische context worden geplaatst. Daarnaast zal worden stilgestaan bij de betekenis van de Reformatie voor de lokale gemeenschap. U zelf zult de ervaring van 500 jaar Reformatie meemaken door het meezingen van koralen en cantates van Bach verzorgd door het Conservatorium van Amsterdam. Ds. Niels Gillebaard houdt die middag namens de Raad van Kerken een voordracht. U bent van harte uitgenodigd om deze historische herdenking van 500 jaar Reformatie mee te ervaren.

Wanneer: 29 oktober 2017, 16:00 uur

Toegang gratis. Graag wel hier aanmelden, omdat er beperkt plaatsen beschikbaar zijn in de zaal.

Crowdfunding

Van 1 oktober 2017 tot en met 9 november 2017 zal De Groene Zwaan een Crowdfunding campagne starten ten behoeve van de restauratie van de drie panden. Op 30 september is de Kick-off in De Groene Zwaan en op 9 november is de finale afsluiting. Uiteraard ook in ons mooie pand. Kijk hier  of hier voor meer informatie.

De Groene Zwaan heeft ANBI status aangevraagd

De Stichting De Groene Zwaan heeft op 19 mei 2017 de Culturele ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling – status aangevraagd bij de Belastingdienst.

Giften van donateurs aan ANBI’s tellen mee voor de giftenaftrek van de inkomstenbelasting. Wie periodiek (meerdere jaren achtereen) schenkt aan een ANBI kan deze schenkingen voor 100% (en voor Culturele ANBI’s vooralsnog zelfs tot 150%) aftrekken. Hiervoor bestaat geen maximum. (NB. De Belastingdienst stelt wel een aantal eisen aan periodieke schenkingen: donateurs moeten om voor 100% aftrek in aanmerking te komen ten minste 5 jaar achtereen ongeveer eenzelfde bedrag overmaken aan dezelfde organisatie. Vroeger moest een dergelijke schenkingsovereenkomst worden vastgelegd door een notaris. Nu is een overeenkomst tussen de schenker en het goede doel voldoende).
Nalatenschappen aan ANBI’s zijn vrijgesteld van successierecht. Vaak zien donateurs een ANBI-registratie als een vertrouwenwekkend soort van waarborg. Een ANBI moet immers voldoen aan een aantal eisen.

Het is de verwachting dat de ANBI status in de tweede helft van 2017 zal zijn toegekend.

Boekpresentatie Frieda Mulisch uitgesteld

In overleg met Frieda hebben we besloten de presentatie van haar boek ‘caSINO’ bij ons in De Groene Zwaan uit te stellen. Frieda heeft door het succes van het boek (nu al in derde druk) een overvolle agenda en ook aan onze kant, met een bomvol programma, is er te weinig tijd geweest voor een gedegen voorbereiding. Daarom hebben we besloten het wat meer tijd te geven en de presentatie op een ander, rustiger moment te organiseren. We laten snel een nieuwe datum weten.

Foto: Bert Pot

Verrassende gast in “Koppie”

STRAFRECHT-ADVOCAAT MARCEL NUIJTEN TE GAST BIJ
‘KOPPIE AAN DE KEUKENTAFEL’ OP ZATERDAG 4 FEBRUARI

De Rechtestraat heeft er een nieuwe bewoner bij: de sympathieke Marcel Nuijten verruilde onlangs het Amsterdamse de Pijp voor hartje de Rijp.
Hij werd deze zomer verliefd op het leuke huis op nr. 33 en geniet sindsdien van het dorpse leven.
Marcel werkt sinds 20 jaar als strafrecht-advocaat en is verbonden als zakelijk partner aan Spong Advocaten. Hij zei spontaan ‘ja!’ op het verzoek om tafelgast bij ‘Koppie aan de keukentafel’ te zijn, dit is je kans om hem beter te leren kennen.
Deze keer spreekt Marcel dus niet in de rechtbank, maar in de Groene Zwaan!

Eerdere tafel-gasten waren o.a.:
gitaar-goeroe Paul Lenders, filosoof/theoloog Luis Vergara,
internet-ondernemer Brian Hirman, spiritueel therapeut José Ligthart.

‘Koppie aan de keukentafel’ is een laagdrempelige en inspirerende avond. Bedoeld om juist in deze tijd, waarbij dorpen bij de grote stad gaan horen en we via internet contacten hebben over de hele wereld, toch vooral ook in gesprek te blijven met de mensen om je heen.
Vooraf en na afloop is de bar uiteraard gezellig geopend.
Alle geïnteresseerden en in het bijzonder bewoners van de Rechtestraat zijn van harte uitgenodigd!

Datum: zaterdag 4 februari 2017, open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
Locatie: ‘De Groene Zwaan’, Rechtestraat 12-16, De Rijp.
Entree: 3 euro
Reserveren wordt aangeraden en dat kan hier.

Paul Lenders te gast bij Koppie aan de keukentafel

De liefde voor zangeres Renate Houtman bracht hem het afgelopen jaar voorgoed van het Limburgse Weert naar het Noordhollandse De Rijp.
Maar daarmee moest ‘Guitar-gear-goeroe’ (zoals hij vaak genoemd wordt) Paul Lenders niet alleen zijn privé-spullen, maar ook zijn speciale PL-shop verhuizen naar ons dorp. De beste gitaristen van het land en vér daarbuiten weten hem gelukkig nog steeds te vinden.

Dit seizoen vraagt filmmaker/interviewer Maaike Bosma uit de Rijp telkens een ‘nieuwe dorpsgenoot’ het hemd van het lijf bij ‘Koppie aan de Keukentafel’. Paul wordt aan de keukentafel geïnterviewd, aan de hand van door hem persoonlijk geselecteerde filmbeelden. Dat kunnen fragmenten zijn van videoclips, interviews, nieuwsitems, sport- of kunst … alles kan!

Datum: vrijdag 25 november 2016.
Deur open: 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
Locatie: de sfeervolle zaal van ‘De Groene Zwaan’, Rechtestraat 12-16, De Rijp.
We vragen een kleine bijdrage van 3 euro ter behoud van het monumentale pand. Graag tot ziens!

Reserveren kan hier.

Pubquiz!

Na herhaaldelijk aandringen organiseren wij op 12 november een Pubquiz in De Groene Zwaan. Maximaal 8 vierkoppige teams strijden om de eeuwige roem en een meter bier. We spelen vijf rondes van 10 vragen + een bonusvraag over allerlei muzikale onderwerpen. Daarna spelen de captains van de teams nog een beslissende ronde.

Deelnemen is gratis maar we hebben wel 4 teams nodig vóór 5 november, om te kunnen besluiten of de Pubquiz doorgaat. Dus schrijf je in met je team via info@degroenezwaan.nl. We hebben in ieder geval de naam van de captain nodig, inclusief zijn email adres en telefoonnummer,  om het team  te kunnen inschrijven. Het liefste weten we ook de namen van de andere drie teamleden. Dus geef je op voor een gezellige en spannende avond.

De zaal gaat om 20:30 uur open en de Pubquiz begint om 21:00 uur.