Redmond O’Hanlon

Redmond O’Hanlon: avonturier, reisboekenschrijver en wetenschapper, kenner van het werk van Charles Darwin.

Hoewel hij al in de vorige eeuw wereldberoemd werd met zijn reisverhalen, verwierf Redmond O’Hanlon in 2009 opnieuw roem in Nederland door mee te gaan op de ‘Reis van de Beagle’ (VPRO). Hij werd de held van de serie met zijn prachtige monologen, het rustige voorlezen uit een van de vele oude boeken die hij had meegetorst en zijn onmetelijke kennis van Darwin’s Evolutieleer. En niet te vergeten zijn gevoel voor humor en zijn opvallende voorkomen met zijn witte haar en bakkebaarden. Geen wonder dat televisiemaker Roel van Broekhoven besloot een eigen serie met Redmond op te nemen: O’Hanlons Helden, over ontdekkingsreizigers in de 19e eeuw (VPRO, 2011). In 2013 volgde een prachtig vervolg op deze serie.

Zaterdagavond 11 juni komt Redmond naar De Groene Zwaan voor een lezing. Fragmenten uit zijn boeken, anecdotes over zijn werk, antwoord op de vragen die bezoekers hebben over wat hij geschreven heeft.

Er is beperkt plaats, reserveren zeer aanbevolen.

Lezing Nachtwacht

Op 11 november gaan we virtueel op stap onder leiding van Jacques Hendrikx met als leidraad het beroemdste schilderij van Rembrandt.

Op deze tocht door het oudste deel van Amsterdam, volgen wij de route die het schilderij  heeft afgelegd. Vanaf de plaats waar De Nachtwacht in 1642 werd gemaakt, reizen we langs de gebouwen waar het schilderij heeft gehangen en komen we te weten wat er met de mensen op het schilderij is gebeurd. Wie waren die mensen? Waar woonden ze? Waren ze rijk of arm?

De lezing vertelt de biografie/het levensverhaal van het 373 jaar oude schilderij. En zo toont zich ook vanzelf het verhaal van Amsterdam omdat de geschiedenis van De Nachtwacht en de stad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En met deze lezing, die zich vertelt als een wandeling door de stad, komt Jacques Hendrikx naar de Rijp.

Jacques Hendrikx heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij schrijver en cultureel gids, expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven en werk in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Hij heeft 9 romans geschreven; zes in samenwerking met Hans Münstermann onder het pseudoniem Jan Tetteroo en drie romans onder eigen naam.

De lezing begint om 20:30 uur en de entree is 8 euro.

Meer informatie is te vinden op www.nachtwachtwandelingen.nl

 

Vrouwen in de Grote Oorlog

Na de succesvolle lezing op 12 februari over de slag bij Verdun door Bob Latten, komt hij op 4 november terug met een nieuwe lezing: “Vrouwen in de Grote Oorlog”. De basis is zijn gelijknamige boek, dat in februari 2015 is verschenen bij uitgeverij Aspekt.

Rode lippen die in de duisternis oplichten. Een soldate met een missie, gevangen in een politiek steekspel. Vrouwen als trekpaard voor een ploeg. Een tengere gestalte in een bommenwerper boven vijandelijk gebied. ‘Kanaries’ die met vuur spelen. Vrouwen marcheren voor de vrede. Bob Latten verteld in zijn lezing over bijzondere vrouwen, enkelen wereldberoemd, anderen door de auteur aan de vergetelheid onttrokken.

Vrouwen in de Grote Oorlog is het onbekende verhaal van het ijzersterke ‘zwakke’ geslacht in een tijdperk waar moed, opofferingsgezindheid en vaderlandsliefde alleen aan mannen leek te zijn voorbehouden.

Het duurt nog wel even, maar als je zeker wilt zijn van een plaats, reserveer dan nu alvast hier. De vorige lezing was volledig uitverkocht.

Bob is ook voorzitter van de Stichting “Vrienden van Romagne”. Deze stichting heeft zich als doel gesteld om een particulier museum `Romagne 14-18` te ondersteunen. Indien u daarover meer informatie wilt hebben, neem dan contact op met de stichting via vriendenvanromagne@gmail.com.

Boeiende lezing Verdun

Gisteravond heeft Bob Latten de uitverkochte Groene Zwaan, van begin tot eind, geboeid met een rijk geïllustreerde lezing over de slag bij Verdun. De achtergronden van de slag bij Verdun werden door Bob geschetst en hij ging daarbij ook in op de invloed van de moderne wapens in een oorlog die veelal op een klassieke wijze werd gevoerd. Bob wist met persoonlijke verhalen van mensen die erbij betrokken waren, de oorlog en de slag een gezicht te geven. Het publiek kon direct reageren en vragen stellen, waardoor het een interactieve lezing is geworden.

We kunnen nu al aankondigen dat Bob nog een keer terug zal komen met een andere lezing over de Grote Oorlog. Zodra daar meer over bekend is, zullen we dat uiteraard bekend stellen.