Stichting Cultureel Erfgoed NHN steunt De Groene Zwaan met 25.000 euro.

Onderstaand persbericht spreekt voor zichzelf. Het mag duidelijk zijn dat De Groene Zwaan hier heel blij mee is en dat wij heel trots zijn dat Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord ons zo wil helpen.

OUDKARSPEL/DE RIJP – Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord doet aan Stichting De Groene Zwaan in De Rijp de toezegging van een bedrag van € 25.000,- als bijdrage in de renovatie van cultureel centrum De Groene Zwaan. De renovatie is urgent: als op korte termijn geen grootschalig onderhoud wordt gepleegd, dreigt het gebouw verloren te gaan.

Cultureel centrum De Groene Zwaan is gevestigd in de voormalige Lutherse kerk aan de Rechtestraat in De Rijp en wordt wel ‘het Paradiso van de polder’ genoemd. Op cultureel gebied zijn er talloze activiteiten, zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen. De drie monumentale panden van De Groene Zwaan zijn dringend aan een restauratie toe. De totale renovatie van de gebouwen vraagt een investering van € 407.000,-.

Unieke combinatie

De Groene Zwaan heeft een grote cultuur-, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, doordat de panden een unieke combinatie vormen van kerk, pastorie en consistorie uit de 18e eeuw. “Daarvan zijn er nog weinig overgebleven”, zegt Wouter Eecen van Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord. “Het zou zonde zijn als het verloren gaat.”

Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord richt zich op de instandhouding en bescherming van cultureel erfgoed in dorpen en steden binnen de provincie Noord-Holland en in het bijzonder de noordelijke regio daarvan. Daarbij gaat het om gebouwen die van wezenlijk belang zijn voor het behoud van kenmerkende dorps- en stadsgezichten, maar die niet in aanmerking komen voor financiële bijdragen van Rijksoverheid of gemeente, zoals oude windmolens,  industrieel erfgoed of woonhuizen.

Voor rijksmonument De Groen Zwaan is in dit geval een uitzondering gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *