Restauratie

De panden van De Groene Zwaan (voormalige Lutherse kerk, pastorie en consistorie) waren dringend aan een restauratie toe. Met name de buitenkant moest grondig onderhanden worden genomen. Het Bestuur van de Stichting had zich ten doel gesteld om de restauratie in 2018 uit te voeren. Daarvoor was veel geld benodigd. Het jaar 2017 is gebruikt gebruikt om de noodzakelijke financiering rond te krijgen, zodat het bestuur in juni 2018 het groene licht kon geven voor de restauratie.

Het bestuur was al sinds 2014 bezig met de voorbereidingen. Er is een inspectierapport gemaakt door de Monumentenwacht, gesprekken gevoerd met de gemeente en de provincie voor mogelijke subsidies en er is een restauratieplan gemaakt. De stichting De Groene Zwaan heeft ook een bijdrage geleverd. Daarvoor is in oktober 2017 een crowdfunding gestart. Die actie heeft ruim 46.000 euro opgeleverd. Een groot succes dus. Op basis van het restauratieplan en het resultaat van de crowdfunding hebben de gemeente Alkmaar, de provincie Noord-Holland, het VSB Fonds Beemster, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Voor Het Behoud van Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord, het Rabo Waterland Coöperatiefonds, het restauratiefonds, de Stichting Dioraphte en de Stichting Hendrik Muller Fonds de rest van het totaal benodigde bedrag bijeen gebracht.

In juni 2018 is, na een zorgvuldige selectie, het bedrijf Pronk Restauraties BV geselecteerd om het werk uit te voeren. Pronk is begin juli 2018 aan de slag gegaan. De restauratie werd begeleid door de fa. Ralling BV, die ons ook al had geassisteerd met de voorbereidingen.

Op deze pagina zullen we u op de hoogte houden van de voortgang en het laatste nieuws.

Intussen zitten we in december en de voortgang loopt, zowel qua tijd als qua geld, op schema. We hadden wat meevallers en wat tegenvallers tijdens de restauratie. Dat is overigens gebruikelijk. Wel hebben we ook aan de binnenkant wat werkzaamheden uitgevoerd. Schilderwerk, een nieuwe betonvloer en een gedeeltelijke modernisering van de centrale verwarming zijn gerealiseerd, zodat de drie panden er nu binnen en buiten weer prima bijstaan. In de week van 14 december is de steiger aan de voorgevel weggehaald. De voorgevel moet nog wel worden geschilderd, omdat het nu te koud en te vochtig is om dat te kunnen doen.

Op 20 december zijn de panden opgeleverd. De heropening staat gepland op 12 januari, om 16:00 uur en zal worden verricht door Christiaan Braak, wethouder in de gemeente Alkmaar.

Als je meer wilt weten van de achtergrond, dan kun je hier kijken. Mocht je andere vragen of suggesties hebben, mail ons dan op info@degroenezwaan.nl.