Crowdfunding

Start crowdfunding: De Groene Zwaan in een nieuw verenpak

Onze witte kerk, het Paradiso van de Polder. Wat is ze mooi. En wat is ze toe aan een opknapbeurt. En niet een kleine, een zwaanzinnige! De 3 monumentale panden van De Groene Zwaan in De Rijp, de voormalige Lutherse kerk, de pastorie en consistorie, zijn dringend aan een restauratie toe. Maaike Bosma en Jeanneke Scholtens, beide oud-zwaanhangers, gaan ervoor. Samen zetten zij een crowdfundingsplan op, om De Groene Zwaan een nieuw verenpak te geven, met de steun van het publiek. De actie loopt van 1 oktober tot en met 9 november en gaat 30 september van start met een crowdfundingsavond.

 Financiën

Het bestuur van De Groene Zwaan is al sinds 2014 bezig met de voorbereidingen van de restauratie. Er is een inspectierapport gemaakt door de Monumentenwacht, er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente en de provincie voor subsidies, er zijn diverse fondsaanvragen gedaan en er is een restauratieplan gemaakt. De stichting zal natuurlijk zelf ook een bijdrage leveren. Alle seinen staan dus op groen. Er is 407.000 euro voor de gehele restauratie nodig. De crowdfunding zal 10% van dit bedrag beslaan: 40.000 euro uit draagvlak, de regio, het dorp, de Zwaan-lovers, de monumenten-eerders, de cultuurliefhebbers.

 30 september feestelijke crowdfundingsavond

De crowdfundingscampagne startte officieel op 30 september, natuurlijk in De Groene Zwaan. Vanaf 20.00 opende zij haar deuren en om 00.00 exact ging Voordekunst.nl live met de crowdfunding. Mensen die hun steentje willen bijdragen konden deze avond een strippenkaart van 40 euro kopen om zo een verrassende reis door het gebouw te maken met in alle hoeken en gaten bijzondere belevenissen, van stoelmassage tot een gedichtje speciaal voor jou voorgedragen, een bierproeverij, een speciale editie van Koppie aan de Keukentafel, een persoonlijke serenade en nog veel meer verrassingen, verzorgd door bekende Rijpers. Het verzamelde geld kwam volledig ten goede aan de restauratie. De opbrengst van die avond was 1832,05 euro!

Benefietconcerten

Er werden een tweetal benefietconcerten georganiseerd, waarbij diverse artiesten belangeloos optraden. De opbrengst was weer voor de actie. Het eerste concert was op 15 oktober met Leoni Jansen, Mart Hillen, Petronel Osinga en Neema. Een prachtig concert met een mooie opbrengst. Het twee concert was een week later, op 21 oktober. De Toon van Mil Band, de Dustpneumonia Bluesband en Cold Turkey stonden op het podium. Opnieuw was dit een groot succes en bracht veel geld op.

Uilen Workshops

In de herfstvakantie werden er een tweetal Uilen Workshops door Martin van Birdlive.nl georganiseerd. Speciaal voor de kinderen, maar ook de ouders vonden het prachtig, vlogen er diverse uilen in de De Groene Zwaan en werd er uitgelegd hoe deze prachtige dieren leven. Ook hier was de opbrengst voor de actie.

Bloembollen verkoop

De actie werd door twee bedrijven ondersteund met een gift van bloembollen, die door onze vrijwilligers werden verkocht. Dat bracht behoorlijk veel geld op voor de actie.

Veiling

Op 5 november was er, tot slot, een Kunstveiling en een Algemene veiling. Allemaal met kavels die door particulieren en bedrijven ter beschikking werden gesteld voor De Groene Zwaan. Onder leiding van Veilingmees Kees Verdonk bracht dit ruim 12.000 euro op. Daarmee was de crowdfundingsactie gelijk een succes, want de totale opbrengst lag vervolgens boven de 40.000 euro.

Na 40 dagen was de opbrengst 41.351 euro en daarmee was de actie zeer geslaagd. Meer dan 900 mensen en bedrijven hebben een bijdrage geleverd.

Ik geloof erin!

De crowdfundingscampagne draaide onder de noemer: Ik geloof erin! Want De Groene Zwaan is van oorsprong een Lutherse kerk en in het voortbestaan van het gebouw geloven wij natuurlijk allemaal!

Meer informatie: Jeanneke Scholtens, 06-53848540, jeanneke@burozorro.nl