Toespraak wethouder Christiaan Braak

Bij de heropening van De Groene Zwaan

Door Christiaan Braak, wethouder Cultuur en Erfgoed Alkmaar.

Allereerst wil ik u feliciteren met het afronden van deze grote restauratie.

Het bestuur van de gemeente Alkmaar heeft veel waardering en respect dat u dit bent aangegaan. Wat is het een plaatje geworden! Echt complimenten aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.

U kreeg als stichting met De Groene Zwaan een erfenis in handen met veel gebreken. Vanaf het  begin was het wel duidelijk dat het opknappen en weer fysiek gezond maken geen kleine klus zou zijn.

U kent de “uitdrukking velen handen maken licht werk”. Het geldt zeker voor dit project, maar het is zeker niet altijd licht werk geweest. Tijdens de voorbereidingen voor deze heropening heb ik uw Facebookpagina bekeken. Daar kreeg ik een waanzinnige indruk van al het werk dat is verzet: vloer er uit, nieuwe vloer leggen, dakkapel en torentje eraf, dakpannen erop, alles in de grondverf en afgelakt. Mooi vond ik de opmerking:  “Eerst moet het een grote rommel worden, voordat het beter wordt.” Dat klopt zeker! Het fotoboek van de restauratie geeft een indrukwekkende rapportage.

De Groene Zwaan is niet weg te denken uit de geschiedenis van De Rijp. Waar de geschiedenis begon als pakhuis en kerk ging het de laatste jaren de boeken in als poppodium en wat voor één! In de jaren zestig (voor een gulden gekocht van de Lutherse gemeente) met koffieconcerten, creatieve clubjes en yoga. In de jaren zeventig was de Groene Zwaan echt een begrip voor jongeren, ook ver buiten. De Rijp: De Groene Zwaan, hét Paradiso van Noord-Holland.

Bands als de Tröckener Kecks, De Dijk en The Scene traden hier graag op. De Groene Zwaan heeft altijd een sterke onafhankelijke koers gevaren (op het anarchistische af). Die onafhankelijke positie heeft het nog.

Het is bijzonder dat een relatief ‘kleine’ kern als De Rijp een dergelijk voorziening heeft als dit. Een professioneel, en tegelijkertijd huiselijk podium voor muziek, theater en zelfs film, en toegankelijk voor iedereen. De artiesten die hier optreden zijn niet alleen lokaal talent, maar ook geregeld artiesten met faam.

Mag ik even een lijstje met u doornemen: Zwolle – Roermond – Helmond – Amsterdam – Rotterdam – Veldhoven – Tilburg en De Rijp! Dit is gewoon de speellijst van Theo Maassen, in De Rijp!, En ook nog met de aftrap van zijn tournee! U heeft vast en zeker een flitsende aftrap gehad.

Dat u met uw programmering en activiteiten deze bijzondere voormalige kerk heeft kunnen behouden is voor mij als wethouder Cultuur én Erfgoed een fijne en mooie bijkomstigheid. Wat een prachtig gebouw is dit! Terecht ooit benoemd tot Rijksmonument. U laat het gebouw stralen en terecht staat de zwaan weer fier te zijn in de lucht.

Dat de Groene Zwaan duidelijk een plek heeft in de harten van de Rijpers blijkt ook wel uit de succesvolle crowdfunding. Uw doel 10% van totale bedrag op te halen werd ruim gehaald. En samen met de reguliere rijkssubsidie heeft de stichting aanvullende financiering gevonden waarmee de restauratie van start kon gaan.

Ik had de eer om de Groene Zwaan te heropenen, dank daarvoor. De Groene Zwaan is een prachtige locatie waar u een mooie formule in handen heeft. Een ontmoetingsplek en een podium voor en door uzelf.

Tot slot wil ik nogmaals het bestuur en alle vrijwilligers bedanken voor de inspanningen in welke vorm dan ook. U mag trots zijn op het eindresultaat.

Christian Braak

Wethouder Cultuur en Erfgoed